T: +386 (0)1 422 88 77, G: +386 (0)41 710 954, F: +386 (0)1 256 49 25, E: info@replika.si, www.replika.si

RAČUNOVODSKI SERVIS - RAČUNOVODSTVO - RAČUNOVODSKE STORITVE - DAVČNO SVETOVANJE - RAČUNOVODJA - LJUBLJANA

računovodstvo za tujce Accounting and bookkeeping Buchhaltung und bilanzierung БУХГАЛТЕРСКИЕ Računovodstvo RAČUNOVODSTVENE USLUGE Сметководствени услуги SERVIZI DI CONTABILITÀ Accounting services

Kdo je zavezanec za plačilo DDV?

Znanje je moč

Vsako podjetje, podjetnik posameznik ali celo fizična oseba je davčni zavezanec za davek na dodano vrednost (DDV). Zakon namreč določa, da je davčni zavezanec vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Zato je pri opravljanju kakršnihkoli poslov nujno, da posameznik oziroma podjetje pozna davčne predpise ali se obrne na davčnega svetovalca.

Zakon določa izjemo le za male davčne zavezance. Če znesek vašega obdavčljivega prometa ne presega 50.000 evrov, potem ste oproščeni obračunavanja DDV. Vendar pa se tudi v tem primeru lahko odločite, ali se boste vključili v sistem DDV, t. i. prostovoljna vključitev. Če večinoma poslujete s fizičnimi osebami in imate z nabavo sredstev in storitev malo stroškov, vam bi svetovali, da se v sistem DDV ne vključite, saj davek podraži ceno vaših izdelkov oziroma storitev in jih naredi manj konkurenčne na trgu. Če večinoma poslujete s pravnimi osebami oziroma zavezanci za DDV in imate pri svojem poslovanju veliko stroškov, je za vas ugodneje, da se vključite v sistem DDV, saj vstopni davek pogosto presega pobranega. Prav tako tudi podjetjem, ki kupujejo vaše izdelke in storitve ne bo težko plačati DDV, saj bodo plačani davek uveljavljali kot vstopni davek pri svojem obračunu DDV.

Če  znesek vašega obdavčljivega prometa presega 50.000 evrov potem se morate brezpogojno vključiti v sistem DDV. Vključitev v sistem DDV pomeni, da ste na ceno svojih izdelkov dolžni zaračunati še davek na dodano vrednost (DDV), običajno v višini 20 %. Po preteku določenega obdobja, ki je odvisen od višine vašega obdavčljivega prometa, ste DURS dolžni plačati razliko med pobranim DDV iz naslova prodaje blaga in storitev in plačanim DDV iz naslova nakupa blaga in storitev potrebnih za lastno poslovanje. V določenih primerih se lahko odločite za plačilo DDV po plačani realizaciji.

Davčni zavezanci morate biti pozorni na številne posebnosti glede obračunavanja DDV. Največ posebnosti velja za poslovanje s poslovnimi partnerji iz članic EU in iz tujine. Prav tako veljajo določene posebnosti glede prodaje določenega blaga in storitev (na primer za rabljeno blago, investicijsko zlato, umetnine, starine), glede določenih davčnih zavezancev (kmetje, potovalne agencije) itd.

Za več informacij se obrnite na podjetje Replika, računovodstvo in davčno svetovanje, d. o. o..
Pišite na info@replika.si ali pokličite +386 (0)1 422 88 77.

Accounting video

video predstavitev

» Promo video teaser

Odličnost skupine Replika
Skupino Replika odlikujejo strokovni kadri, znanje, visoka kakovost dela in velika odzivnost.

Računovodstvo
EEPA Winner
SKIS
Horizon 2020 tools

računovodja odgovarja
o računovodstvu

Če želite nasvet, finančno svetovanje, imate vprašanje,
komentar itd., nam pišite na računovodja računovodstva Replika.

Računovodske informacije

 • DDV zavezanec

  Dober računovodski servis skrbi za pravilno obračunavanje in plačevanje davka na dodano vrednost (DDV) za Vaše podjetje.

 • Računovodski izkazi

  Priprava računovodskih izkazov podjetja ni samo zakonska obveznost podjetja. Računovodstvo Replika Vam pojasni, kako lahko te izkaze uporabite za izboljšanje lastnega poslovanja ali za preverjanje poslovnega partnerja.

 • Regres in letni dopust

  V računovodskem servisu Replika poznamo odgovore na vprašanja povezana s obveznostmi delodajalca glede regresa in letnega dopusta.

 • (Ne)priznani odhodki

  Pravilno vodenje računovodstva in poslovnih knjig zagotavljajo le kakovostno opravljene računovodske storitve z davčnim svetovanjem.

 • 13. plača in božičnica

  V računovodskem servisu Replika Vas usmerjamo in Vam svetujemo pri izplačilih 13. plače in božičnice.

 • Tristranski posli

  Ne veste kako bi obračunali DDV pri tristranskih poslih? V računovodskem servisu Replika Vam lahko svetujemo kako.

 • Najpogostejša opravila v računovodstvu za podjetja (MSP)

  Družbi za računovodstvo in knjigovodstvo Replika lahko zaupate, da bo za Vaše podjetje (MSP) popolno, strokovno in ažurno opravila vsa najpogostejša računovodska opravila.

 • Pretok denarja v gospodinjstvo

  V računovodstvu Replika svetujemo pri možnostih pretoka denarja iz podjetja v gospodinjstvo.

 • Identifikacija za DDV

  V računovodstvu in knjigovodstvu Replika Vam pripravimo tudi dokumentacijo potrebno za namen identifikacije za DDV in za Vas izpolnimo potrebne obrazce.

1/3

Nepovratna sredstva EU, zastopanje podjetij, optimizacija poslovanja in vodenje projektov

Replika PRO

idejni inženiring, projekti, raziskave in optimizacija, d.o.o.

Izobraževanje, investicijski projekti, naložbe v nepremičnine in javne dražbe nepremičnin

Replika Invest

znanje za investicije d.o.o.

Replika Remote - uporabljamo programsko opremo
OpPIS in Pantheon ter dokumentni sistem EBA.

Naj računovodski servis 2012
EFQM award
Certificiran računovodski servis
 
Standard računovodskih storitev
Replika accounting
EFQM
European business award
EFQM
EFQM
EU skladi