T: +386 (0)1 422 88 77, G: +386 (0)41 710 954, F: +386 (0)1 256 49 25, E: info@replika.si, www.replika.si

RAČUNOVODSKI SERVIS - RAČUNOVODSTVO - RAČUNOVODSKE STORITVE - DAVČNO SVETOVANJE - RAČUNOVODJA - LJUBLJANA

računovodstvo za tujce Accounting and bookkeeping Buchhaltung und bilanzierung БУХГАЛТЕРСКИЕ Računovodstvo RAČUNOVODSTVENE USLUGE Сметководствени услуги SERVIZI DI CONTABILITÀ Accounting services

13. plača in božičnica

Znanje je moč

Zakon o delovnih razmerjih, ki pojmov božičnica ali 13. plača sicer ne pozna, določa, da mora biti njuno izplačilo ali izplačilo drugega drugače poimenovanega dohodka iz naslova poslovne uspešnosti določeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Božičnico ali 13. plačo urejajo nekatere splošne kolektivne pogodbe za posamezne gospodarske dejavnosti ali podjetniške kolektivne pogodbe, vendar neenotno. Zato mora pri izplačilu božičnice ali 13. plače vsako podjetje najprej preveriti določila kolektivne pogodbe, ki zanj veljajo, in skladno s tem določiti te prejemke. Običajno se zahteva ali interni akt delodajalca ali posebna določba v pogodbi o zaposlitvi. Podjetje se mora zavedati, da v primeru sprejema internega akta ali ustrezne določbe v pogodbi o zaposlitvi sprejme obveznost, da bo delavcu del plače iz naslova uspešnosti, t. i. 13. plačo oziroma drug dohodek poimenovan kot božičnica, novoletna nagrada tudi dejansko izplačal. Poznati pa mora tudi davčni vidik izplačila.

Tovrstno izplačilo, ki ga različno poimenujemo 13. plača, božičnica itd. se obdavči kot dohodek iz delovnega razmerja. To pomeni, da se obračunajo in plačajo prispevki za socialno varnost delojemalca in delodajalca. Akontacija dohodnine pa se lahko obračuna in plača na dva načina, to je bodisi kot izplačilo mesečnega dohodka ali kot izplačilo dohodka za več mesecev skupaj. Gre za davčno priznani odhodek.

13. plača običajno pomeni del plačila za poslovno uspešnost, ki se obračuna v ustreznem % od delavčeve plače ter se običajno izplačuje po zaključnem računu. Božičnica pa običajno pomeni nagrado delavcem za uspešno opravljeno delo v preteklem letu in se vsem delavcem izplača v enakem ali različnih zneskih v času pred novim letom.

Za več informacij se obrnite na podjetje Replika, računovodstvo in davčno svetovanje, d. o. o.. Pišite na info@replika.si ali pokličite +386 (0)1 422 88 77.

Accounting video

video predstavitev

» Promo video teaser

Odličnost skupine Replika
Skupino Replika odlikujejo strokovni kadri, znanje, visoka kakovost dela in velika odzivnost.

Računovodstvo
EEPA Winner
SKIS
Horizon 2020 tools

računovodja odgovarja
o računovodstvu

Če želite nasvet, finančno svetovanje, imate vprašanje,
komentar itd., nam pišite na računovodja računovodstva Replika.

Računovodske informacije

 • DDV zavezanec

  Dober računovodski servis skrbi za pravilno obračunavanje in plačevanje davka na dodano vrednost (DDV) za Vaše podjetje.

 • Računovodski izkazi

  Priprava računovodskih izkazov podjetja ni samo zakonska obveznost podjetja. Računovodstvo Replika Vam pojasni, kako lahko te izkaze uporabite za izboljšanje lastnega poslovanja ali za preverjanje poslovnega partnerja.

 • Regres in letni dopust

  V računovodskem servisu Replika poznamo odgovore na vprašanja povezana s obveznostmi delodajalca glede regresa in letnega dopusta.

 • (Ne)priznani odhodki

  Pravilno vodenje računovodstva in poslovnih knjig zagotavljajo le kakovostno opravljene računovodske storitve z davčnim svetovanjem.

 • 13. plača in božičnica

  V računovodskem servisu Replika Vas usmerjamo in Vam svetujemo pri izplačilih 13. plače in božičnice.

 • Tristranski posli

  Ne veste kako bi obračunali DDV pri tristranskih poslih? V računovodskem servisu Replika Vam lahko svetujemo kako.

 • Najpogostejša opravila v računovodstvu za podjetja (MSP)

  Družbi za računovodstvo in knjigovodstvo Replika lahko zaupate, da bo za Vaše podjetje (MSP) popolno, strokovno in ažurno opravila vsa najpogostejša računovodska opravila.

 • Pretok denarja v gospodinjstvo

  V računovodstvu Replika svetujemo pri možnostih pretoka denarja iz podjetja v gospodinjstvo.

 • Identifikacija za DDV

  V računovodstvu in knjigovodstvu Replika Vam pripravimo tudi dokumentacijo potrebno za namen identifikacije za DDV in za Vas izpolnimo potrebne obrazce.

1/3

Nepovratna sredstva EU, zastopanje podjetij, optimizacija poslovanja in vodenje projektov

Replika PRO

idejni inženiring, projekti, raziskave in optimizacija, d.o.o.

Izobraževanje, investicijski projekti, naložbe v nepremičnine in javne dražbe nepremičnin

Replika Invest

znanje za investicije d.o.o.

Replika Remote - uporabljamo programsko opremo
OpPIS in Pantheon ter dokumentni sistem EBA.

Naj računovodski servis 2012
EFQM award
Certificiran računovodski servis
 
Standard računovodskih storitev
Replika accounting
EFQM
European business award
EFQM
EFQM
EU skladi